Sistem pluvial Roofart

Un sistem pluvial complet accesorizat

Un acoperiș perfect funcțional are nevoie de un sistem pluvial de calitate. În caz contrar, rolul sistemului de învelitoare nu poate fi îndeplinit, iar durabilitatea la care orice proprietar speră nu poate face parte din lista calităților construcției.

Practic, sistemul pluvial, deși nu este „vedeta” sistemului de învelitoare, este la fel de important precum acoperișul în sine și materialele din care acesta este conceput.

Mai mult decât atât, în cazul în care sistemul de scurgere a apei pluviale nu este unul eficient, orice construcție va suferi, în timp, efecte cu adevărat devastatoare, începând de la tavan și pereți, până chiar și la nivelul fundației.
Astfel, pentru a avea o locuință complet funcțională, este necesar să acordăm o maximă atenție proiectării unui sistem pluvial cu toate accesoriile aferente.

Sistemul pluvial – Ieri și azi

În trecut, oamenii improvizau sisteme pluviale în funcție de necesitățile pe care le aveau. Astfel că, în zonele ploioase, apa trebuia îndepărtată de clădiri pentru a preveni distrugerea lor (rol major în drenare), iar în regiunile secetoase, era o metodă ideală de colectare a apei (rol esențial în stocare), dovedindu-se excelentă atât pentru irigații, cât și pentru adăparea animalelor.

Rolul de bază al unui sistem de jgheaburi și burlane îl reprezintă, bineînțeles, drenajul apei. Numeroase cercetări arheologice au scos la iveală indicii despre modul în care erau concepute jgheaburile la civilizațiile din Valea Indusului,

realizate din piese de lut ars, concepute pentru terase și nu pentru acoperișurile în pantă. Se pare că cele mai vechi jgheaburi din lume erau, de fapt, mici canale care transportau apa dintr-un loc în altul.

În timp, evoluția și-a pus amprenta și asupra construcțiilor, ca în multe alte domenii, astfel că progresul tehnic a facilitat apariția unor sisteme pluviale de calitate superioară.

Ce rol au burlanele și jgeaburile

În zilele noastre, rolul cel mai important al jgheaburilor și burlanelor constă în colectarea și îndepărtarea apei de ploaie, a zăpezii şi gheţii topite de pe acoperişul unei clădiri, pentru a menţine faţadele curate şi spaţiul din jurul clădirii uscat.

Fiind expuse acestor condiții, sistemele pluviale trebuie să fie rezistente la coroziune în condiţii de umiditate permanentă, intemperii, precum şi radiaţii UV.

În plus, materialul din care acestea sunt concepute trebuie să fie uşor de prelucrat și să-şi păstreze aspectul pentru un timp îndelungat. Furnizorul de materie primă al sistemelor pluviale RoofArt – compania scandinavă SSAB – produce de decenii întregi grade speciale de oţel ce răspund celor mai exigente cerințe.

De asemenea, este un sistem complet accesorizat ce poate fi achiziționat la un preț avantajos. Investind permanent în utilaje performante și folosind tehnologii de ultimă generație, RoofArt are o linie de producție modernizată, axată pe inovație, calitate și eficientizare.

Elementele sistemului Scandic®

JB – Jgheab 3m

Element de bază al sistemului conceput pentru redirecționarea apei de pe acoperiș în burlan. Dotat cu dublă ranforsare pentru o rigiditate și rezistență mai bună.

BJ – Brățară jgheab

Oferă o legătură ermetică între jgheaburi sau între jgheab şi colţar, conferă rigiditate îmbinărilor, deasemena are ca rol secundar compensarea dilatării termice a jgheaburilor ca rezultat al diferențelor de temperatură..

EJ – Element rigidizare jgheab

Oferă rezistență sporită conexiunilor dintre jgheab-jgheab și jgheab-colțar.

SJ – Stabilizator jgheab

Se folosește pentru fixarea jgheabului pe căprior.

CU – Capac universal

Oferă o permanentă fixare, ermetizare și rigidizare a jgheabului. Se montează la capătul jgheabului pentru a nu permite evacuarea apei și altor impurități la capetele libere ale jgheabului.

CJ – Cârlig jgheab scurt 185mm

Se montează pe căprior pentru susținerea jgheabului, are profil de rigidizare pentru rezistență sporită la sarcni mari. Se folosește dispozitivul de îndoit cârlige pentru îndoirea acestora în funcție de înclinația acoperișului.

CJL – Cârlig jgheab lung 270mm

Se montează pe căprior pentru susținerea jgheabului, are profil de rigidizare pentru rezistență sporită la sarcni mari. Se folosește dispozitivul de îndoit cârlige pentru îndoirea acestora în funcție de înclinația acoperișului.

CPU – Cârlig pazie universal

Alternativa optimă de montaj la cârligele jgheab (CJ), poate fi montat direct pe pazie sau pe căprior cu ajutorul piesei prindere căprior (PPC). Deasemenea reduce cu până la 60% timpul de montaj al sistemului prin evitarea măsurătorilor și a îndoirii cârligelor jgheab (CJ).

PPC – Piesă prindere căprior

Se folosește pentru fixarea cârligului pazie universal (CPU) pe căprior. Reglează unghiul de înclinare a jgheabului pentru scurgerea apei către burlan.

PPCR – Piesă prindere cârlig răsucită

Se folosește pentru fixarea cârligului pazie universal (CPU) pe căprior. Reglează unghiul de înclinare a jgheabului pentru scurgerea apei către burlan.

KIB – Colțar interior cu brățară 90°

Se montează pe colțurile interioare ale clădirii și face legătura dintre două jgheaburi. Brățările jgheab incluse asigură o etanșeitate sporită întregului sistem. Piesă realizată cu ștanță, dintr-o singură bucată de material.

KEB – Colțar exterior cu brățară 90°

Se montează pe colțurile exterioare ale clădirii și face legătura dintre două jgheaburi. Brățările jgheab incluse asigură o etanșeitate sporită întregului sistem. Piesă realizată cu ștanță, dintr-o singură bucată de material.

KI – Colțar interior 90°/135°

Se montează pe colțurile interioare ale clădirii și face legătura dintre două jgheaburi cu ajutorul brățărilor. Pentru rezistența sporită a colțarului, la îmbinarea acestuia cu jgheabul, se recomandă folosirea elementului de rigidizare jgheab (EJ).

KE – Colțar exterior 90°/135°

Se montează pe colțurile exterioare ale clădirii și face legătura dintre două jgheaburi cu ajutorul brățărilor. Pentru rezistența sporită a colțarului, la îmbinarea acestuia cu jgheabul, se recomandă folosirea elementului de rigidizare jgheab (EJ).

PP – Piesă preaplin 90°

Element de protecție împotriva acumulărilor masive de apă. Se montează pe colțurile interioare ale jgheaburilor acolo unde afluxul de apă este mai ridicat.

PP – Piesă preaplin 180°

Element de protecție împotriva acumulărilor masive de apă. Se montează pe colțurile interioare ale jgheaburilor acolo unde afluxul de apă este mai ridicat.

RA – Racord jgheab

Elementul de bază la îmbinarea jgheabului (JB) și burlanului (BU). Ușor de montat pe jgheab, fără găurire suplimentară.

PC – Pâlnie colectoare

Permite recoltarea apei din dolia fără streşini şi direcţionarea acesteia în burlan. Piesa este dotată cu dublă ramforsare pentu o mai bună rigiditate și rezistență.

PCD – Pâlnie colectoare dreptunghiulară

Permite recoltarea apei din dolia fără streşini şi direcţionarea acesteia în burlan. Piesa este dotată cu dublă ramforsare pentu o mai bună rigiditate și rezistență.

CB – Cot burlan 60°

Element de îmbinare între racord jgheab (RA) și burlan (BU). Util pentru schimbarea direcției de scurgere a apei prin burlan sau ocolirea obstacolelor.

B/PB – Burlan 3m/ Prelungitor burlan 1m

Preia apa colectată în jgheab şi o conduce fie în sistemul de canalizare, fie spre evacuare. Piesă ajustată la un capăt pentru îmbinarea cu un alt burlan. Se prinde de peretele clădirii cu ajutorul brăţării burlan. Prelungitorul este folosit la diferențele dintre acoperiș și baza de construcție a clădirii.

BB – Brățară burlan

Fixează burlanul de fațada clădirii cu sistem de închidere de tip „click„. Multiplă posibilitate de prindere în funcție de tipul fațade: în două urechi laterale, central, cu diblu sau vertical cu pop-nituri. Maschează îmbinările dintre două burlane (BU).

MB – Mufă burlan

Unește două burlane ce au fost tăiate, cu ajutorul capătului ambutisat. Piesă utilă pentru diminuarea pierderilor de material.

RB – Ramificație burlan

Unește două coloane de scurgere a apei (contribuie la reducerea costurilor prin eliminarea uneia dintre coloane). Soluția optimă în cazul în care o coloană de scurgere trebuie deviată.

EC – Element captare

Asigură direcționarea apei către un alt circuit sau rezervor. Dotat cu deviator ajustabil pentru captarea apei sau la dorință evacuarea ei în sol.

CE – Cot evacuare 60°

Destinat pentru a devia apa de perete atunci când în sistemul de scurgere nu se utilizează sistemul de drenaj. Elementul este dotat cu inel de armare la capătul liber.

RC – Racord canalizare

Piesă de racord a burlanului (BU) la sistemul de canalizare sau în decantorul pluvial (DEP), atunci când nu se optează pentru evacuarea apei (CE) și asigură o etanșare optimă la sistemul de canalizare.

DEP – Decantor pluvial

Direcționează apa direct în sistemul de canalizare sau către un alt rezervor, eliminând posibilele infiltrații către fundație. Menține circuitul aerului cald dinspre canalizare către burlan (în sezonul rece, nu permite apei să înghețe pe burlan). Posibilitate de curățare a frunzelor acumulate datorită sitei incluse.

CEL – Cot elastic

Piesă de conexiune dintre racordul de canalizare (RC) și decantorul pluvial (DEP) cu un diametru de 110 mm.

Call Now Button